V DAD-e chystajú svetovú premiéru dramatizácie románu o donovi Quijotovi

13.10.2004 Celý región

Činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove pripravuje na piatok 15. októbra svetovú premiéru inscenácie na motívy Cervantesovho románu o do...
Činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove pripravuje na piatok 15. októbra svetovú premiéru inscenácie na motívy Cervantesovho románu o donovi Quijotovi. Text v rusínčine napísal dramaturg DAD Vasil Turok, predstavenie režijne naštudoval hosťujúci Matúš Oľha. Hlavnú úlohu stvárňuje umelecký šéf súboru Jozef Tkáč.

Inscenácia o \"bláznovi, ktorý chce zmeniť svet k lepšiemu\" je druhým dielom širšie koncipovanej Turkovej trilógie. Jej prvý diel - tragédiu Hamlet uviedli v minulej sezóne, v tejto pridajú aj záverečnú časť, dramatizáciu Dostojevského románu Idiot. Turok nosil myšlienku na dramatizáciu Cervantesa asi dva roky. Zdôraznil, že obsahovo sa striktne držal textu románu, akurát koňovi dona a somárovi Sancha Panzu dal do úst slová, aby glosovali konanie ľudí.
Ako Oľha na predpremiérovej tlačovej konferencii v Prešove 12. októbra priznal, od začiatku idey o trilógii túžil inscenovať text španielskeho románopisca. \"Každý máme zafixovaného dona Quijota ako zvláštneho blázna, ktorý napriek poznaniu, zakopnutiam a ranám, ktoré utŕži, ide za svojou ideou a pripomína nám trochu každého z nás, ktorý napriek všetkému sa ženie za ideálom aj za cenu, že vyzerá ako blázon, \" vysvetlil podstatu svojho záujmu. Poznamenal, že z realizačného hľadiska \"najťažšie bolo vymyslieť konkrétne veci, ktoré by modulovali toho hrdinu, Nájsť proste nadčasové veci, ktoré by mohli byť zaujímavé aj dneska pre našu inscenáciu\".
Tkáč možnosť zahrať si dona Quijota prijal ako zaujímavú výzvu, i keď v prvej fáze okorenenú aj strachom, či to nebude pre diváka nudné. \"Po prečítaní hry sa mi to zapáčilo, \" lakonicky dodal.
Približne pol druha hodiny trvajúca inscenácia je v poradí 318. premiérou v 59. sezóne DAD. Realizačný tím tvoria ďalší blízki spolupracovníci Oľhu z Martina - scénograf Jozef Ciller a kostymérka Mária Cillerová. Postavu donovho zbrojnoša Sancha Panzu stvárňuje Ľubomír Mindoš.
(jj)
 

Vyberte región